در حال خواندن
استخراج بیت کوین انرژی بسیار زیاد می خواهد و اثرات گلخانه ای نیز دارد
0

نود فناوری-احتمالا شما هم سال ها است که پدیده ای به نام بیت کوین را چون پیچیده و بعید به نظر می رسد نادیده گرفته اید. اما اگر به آینده ای که دنیا فراتر از سوخت های فسیلی می رود علاقه مند هستید، همگی باید دقت بیشتری به خرج دهیم.

هفته پیش، بهای یک بیت کوین از مرز ۱۰ هزار دلار برای اولین بار گذشت. طی چند روز بعدی قیمت به ۱۲ هزار دلار رسید و حالا مرز ۱۵ هزار دلار را هم رد کرده است. اما اوایل امسال، هر بیت کوین کمتر از ۱۰۰۰ دلار قیمت داشت.

اگر یک بیت کوین ۱۰۰ دلاری در سال ۲۰۱۱ خریداری کرده بودید، ثروت شما امروز ۴ میلیون دلار بود. در خبرها و اینترنت خوانده اید که مردم در آن سال های با بیت کوین خریدهایشان را انجام می دادند یا برای دوستانشان شام می خریدند. حالا تصور کنید همان فرد اگر پولی که بابت شام یک شب پرداخته را نگه می داشت، احتمالا حالا می توانست یک خانه بزرگ خریداری کند.

چنین افزایش قیمتی ناگهانی بسیار حیرت انگیز است، اما بیت کوین ساخته نشده تا وسیله ای برای سرمایه گذاری باشد. خالقانش تصور می کردند که بیت کوین قرار است جایگزین پول واقعی شود و تراکنش های کاملا امن و ناشناس از طریق آن انجام پذیرد.

اما آنچه که آن ها متوجه نشدند این بود که کامپیوترهای شبکه پشت بیت کوین یک روز چقدر می توانند انرژی مصرف کنند. به بیان ساده تر، بیت کوین از هدف اصلی اش یعنی تراکنش های سریع به دور از سوخت های فسیلی فاصله گرفته و این تازه شروع راه است. با در نظر گرفتن اثر گلخانه ای که ایجاد می کند، بیت کوین یک اتفاق ناخوشایند است و هر روز هم بدتر می شود.

ارزهای رمزنگاری شده مثل بیت کوین یک سرویس منحصر به فرد ارائه می دهند: تراکنش های مالی که هیچ نیازی به دولت ها، ادارات و بانک ها ندارد. دِرِک تامسون از آتلانتیک، بیت کوین را یک «تکنولوژی هوشمندانه و به طور بالقوه انقلابی» می خواند که کل اقتصاد می تواند روی آن سوار شود. در واقع یک چیزی معادل اینترنت در دنیای اقتصاد. حتی برخی می گویند که بیت کوین یک روزی دلار آمریکا را نیز منسوخ می کند.

 

اما خیزش بیت کوین در دوره خاصی از تاریخ بشر رخ می دهد. بشر دهه ها از مقابله و مبارزه با تغییرات اقلیمی عقب افتاده و هر اقدامی باید سنجیده صورت پذیرد ولی در مورد بیت کوین، چنین ملاحظاتی انجام نمی گیرد.

تراکنش های مالی دیجیتال در دنیای واقعی هم بهایی دارند. رشد غیر قابل تصور ارزهای رمزنگاری شده نیاز مبرمی به کامپیوترها نیز ایجاد کرده است. با رشد بیت کوین، مسئله های ریاضی که یک کامپیوتر باید برای استخراج حل کند سخت و سخت تر می شود.

امروز، هر تراکنش نیازمند انرژی مورد نیاز ۹ خانه در ایالات متحده برای یک روز است و استخراج کنندگان روز به روز کامپیوترهای بیشتری را به کار می گیرند. در حال حاضر، جمع کل مصرف شبکه استخراج بیت کوین ۱۰۰ هزار برابر بیشتر از انرژی مورد نیاز ۵۰۰ ابر کامپیوتر سریع در جهان است.

کل انرژی مصرف شده این شبکه از سخت افزار عظیم است: تقریبا ۳۱ تراوات ساعت در هر سال. بیش از ۱۵۰ کشور در دنیا هستند که سالانه کمتر از این مقدار انرژی مصرف می کنند. و این شبکه سیری ناپذیر در حال افزایش مصرف انرژی اش با سرعت ۴۵۰ گیگاوات بر ساعت است.

این مصرف هولناک، انرژی را از سراسر جهان به داخل می کشد در حالی که می توانست صرف شارژ خودروها و برق رسانی به خانه ها شود ولی همگی به مزارع استخراج بیت کوین رفته. در ونزوئلا، حالا که استخراج بیت کوین سرعت گرفته، بسیار از مناطق با کمبود برق و قطعی های پی در پی مواجه هستند.

بزرگترین معدن بیت کوین اما در چین است، جایی که یکی از ارزان ترین منابع انرژی بدون کربن مورد استفاده قرار می گیرد. حتی یکی از دارندگان خودرو تسلا تلاش کرد تا سیستمی در داخل ماشین خود داشته باشد تا از برق مجانی جایگاه های شارژ عمومی نیز بتواند استفاده کند.

تا چند ماه دیگر، انرژی مورد مصرف توسط شبکه های گسترده استخراج بیت کوین با قدرت بیشتری انرژی می بلعد و با توجه به محدودیت منابع تولید انرژی تجدید پذیر، فشار بیشتری به منابع طبیعی و سوخت فسیلی می آید و اثر گلخانه ای بیشتری را شاهد هستیم. طبق آمار، تا جولای ۲۰۱۹ شبکه بیت کوین انرژی مورد نیازش از انرژی مورد نیاز کل ایالات متحده بیشتر خواهد شد و تا فوریه ۲۰۲۰، میزان انرژی مورد نیاز معادن بیت کوین برابر با انرژی مورد نیاز کل دنیا خواهد شد.

همین حالا چندین اصلاحات متنوع در حال ایجاد است تا تراکنش ها نیاز به قدرت پردازشی کمتری داشته باشد. با این حال، کاهش هزینه استخراج بیت کوین سبب جذب افراد بیشتری خواهد شد و هزاران نفر دیگر نیز به این شبکه می پیوندند.

این یک مسیر کاملا ناپایدار است و باید توقفی برای آن در نظر گرفت.

درباره نویسنده
مهدی مقدم

ارسال یک نظر